woensdag 19 maart 2014

update kasdruif frankenthaler en druif in pot "bianca"

Het gaat opeens snel mbt de druivelaars! De kasdruif Frankenthaler had al mooie knoppen. De buitendruif bianca (in pot en tijdelijk in kas) had beginnende knoppen. Tijdens het mooie weer afgelopen weken was het in de kas regelmatig tussen de 20 en 30 graden. De groei is plotseling in turboversnelling gekomen!Dit was goed te zien omdat de druivenplanten begonnen te zweten aan de snoeiplekken. Dit zweten (ook wel bloeden) genoemd, is bij beide planten gelukkig gestopt. De Frankenthaler staat in de volle grond (typische kasdruif). Deze knoppen lopen nu al flink uit! Voordeel: lang groeiseizoen. Nadeel: er is nog kans op nachtvorst. Ook in de kas! Mocht dit nog te verwachten zijn dan zal ik de plant tijdelijk met plastic noppenfolie beschermen.
De buitendruif "bianca" is winterhard. Maar staat nu wel in de kas omdat ik de groeistart wilde bevorderen. Deze heeft nu prachtige knoppen welke op het punt staan open te gaan.
Kortom: het gaat goed met de druivelaars! Doel van alles is sterke druivenplanten kweken (mooie dikke stam) om vervolgens daarna de planten uit te laten groeien tot circa 6 meter. Maar dat zal dit jaar nog niet zijn omdat ik dus eerst een sterke basis wil kweken. Het is een experiment met als uiteindelijk doel druivelaars die de komende 10 jaar veel vruchten geven.

Geen opmerkingen: